Virtuaalista vauhdinottoa DNA:n alppisimulaattorissa

Alppisimulaattori

Osuin viikko sitten onnekkaasti paikalle kun teleoperaattori DNA esitteli Espoossa Sellon kauppakeskuksessa Alppisimulaattoriaan. Elämys täytti virtuaalitodellisuuden lupaukset sekä virtuaalisuudellaan että todentuntuisuudellaan.

Simulaattorissa kuva saatiin 3D-laseihin kiinnitetystä kännykästä, ääni tuli kuulokkeista, jalkojen alla oli laskun aikana tärisevä matto, jota saattoi hieman keikuttaa ja tukeva ote kaiteista piti laskijan pystyssä. Laskut oli kuvattu kolmella oikean laskijan kypärään kiinnitetyllä kameralla. Päätä kääntämällä näki koko 360 asteen näkymän sekä vaaka- että pystysuunnassa. Tosin laskuissa vauhti oli niin hurja, että katse tuli pidettyä suoraan eteenpäin.

Elämys oli hämmästyttävän todellisen tuntuinen. Olisin voinut vannoa tunteneeni painovoiman vaikutuksen. Todellisessa todellisuudessa tämä johtui varmaan tärisevästä alustasta ja siitä, että simulaattorissa itse vaistomaisesti siirsi painopistettä näköhavainnon mukaan. Jos en olisi pitänyt kaiteista kiinni, en varmasti olisi pysynyt pystyssä.

Simulaattorin ensimmäinen lasku tehtiin pujottelumäessä ja toisessa hypittiin hyppyreissä. Ensimmäisen hyppyrinnokan lähestyessä jalat haparoivat jarrutusasentoa mutta hienostihan se meni – kun vain muisti pitää niistä kaiteista kiinni.

Laskujen jälkeen polvet tuntuivat pehmeiltä mutta huonoa oloa tai huimausta ei tullut. DNA:n tiimiläiset sanoivat tärisevän alustan vähentävän mahdollisuutta tulla “merisairaaksi” laskun aikana.

Lasku Alppisimulaattorilla oli huippuelämys. Erittäin hieno veto DNA:lta tuoda tällainen mahdollisuus kenen tahansa ulottuville. Jäljellä oleva kiertueaikataulu löytyy täältä: www.dna.fi/Alppisimulaattori. Simulaattori on suosittu, kannattaa olla ajoissa jonossa.